צילום: בר גורדון
חיי אישה, חיי שירה
מסע בתוך השירים, מסע קריאה ואוטביוגרפיה ספרותית ישראלית, שירת נשים ישראלית
ביוגרפיה של יוצרת בת הדור הראשון לגאולה או שני לאחר השואה. הקמת כתב העת "דימוי" לספרות אומנות ותרבות יהודית, שהווה נקודת מפנה בכניסתה של זהות ישראלית-יהודית לספרות עברית. מ"מסע איילה" שירה הנכנסת לחיי אישה וחיי משפחה על הקונפליקט והאהבה, דרך "שירי אורפיאה" , שירי אובדן ופרדה מבעל ואהוב, שירי "הגנן, הכלבתא והשרמוטה", שירתה של אישה המהלכת לבד בעולם ותוהה על זהותה בין גברים. ועד שאלות תיאולוגיות על החיים ובכלל ב"משיח" וב "מסע אחר עם עורב שחור ו Saint Claire".
הנושא המתלווה לקריאת השירה, מהי שירת נשים ישראלית, ואיך האישי, האינטימי מגיב על החיים המיוחדים לבני דורי, להיות דור שני, ולהילחם על הזהות ועל המקום , כי אין דבר מובן מאליו בחיים הישראלים.
האם יש אהבות שמחות בשירה העברית?
מסע בשירה העברית משיר השירים לביאליק ומביאליק עד דורנו, בחיפוש אחר אהבה ותשוקה בשירה העברית.
מפגש אחד או ארבעה ובו מסע בשירה העברית משיר השירים לביאליק ומביאליק עד דורנו, בחיפוש אחר אהבה ותשוקה בשירה העברית. האם שרים על אהבה בהיותה או בהעדרה. מתחילים באהבה החומקת בשיר השירים, ביאליק בשני שירי אהבה. יהודה עמיחי, זלדה, יונה וולך, אהרון שבתאי, אדמיאל קוסמן, בני שבילי, חוה פנחס-כהן וקולות מהדור הצעיר כמו נועם פרתום ונועה שקארג'י.
מסעותי בבלקן
מה מקומה של היהדות הספרדית בחברה הישראלית, איך משתלב סיפורו של שבתאי צבי בחיי הבלקן ומדוע נעדר הבלקן הסבלני מהשיח הישראלי.
סיפורים ושירים מסע בחיפוש אחר הזהות האבודה , זהות של בת למשפחה דוברת לדינו, בת למשפחה המיוחסת למגורשי ספרד מהבלקן. מסע בעקבות הריק הגדול, העדרן של קהילות היהודים מסופיה, בלגרד, סקופיה, ביטולה, ספליט וליובליאנה. שבעים שנה לאחר שנאספו ונשלחו, מתחילה הזהות לצאת מתוך האפר ולהתעורר. מדוע זה נוגע לי, אילו סיפורים אספתי ואיך נכתבים הדברים לספר.
מה מקומה של היהדות הספרדית בחברה הישראלית, איך משתלב סיפורו של שבתאי צבי בחיי הבלקן ומדוע נעדר הבלקן הסבלני מהשיח הישראלי.
מפגש עם סיפור או שניים של דוד אלבחרי, סופר יהודי בשפה הסרבית
במפגש נקרא סיפור קצר "ירושלים" בתרגומה של דינה קטן בן ציון. וקטע Nomads בתרגומי. ונעמוד על הדיאלוג שמקיים סופר יהודי סרבי עם זהותו הסרבית והיהודית, איתנו.
דוד אלבחרי, יליד 1948, נולד אחרי מלחמת העולם השניה בעיר פץ' שבסרביה. לאב רופא גניקולוג שאיבד אישה ושני ילדים במלחמת העולם השניה, ולאם בוסנית שהתגיירה ונישאה לגבר יהודי מזאגרב וילדה לו שני ילדים . כל משפחתה נספתה בשואה . הם נישאו והביאו לעולם שני ילדים את דוד ואחותו. דוד היה לאחד הסופרים הפוריים והמרשימים ביותר בשפה הסרבית . כתיבתו אינטנסיבית ואישית ובודקת זהות וגבולות הזיכרון. במפגש נקרא סיפור קצר "ירושלים" בתרגומה של דינה קטן בן ציון. וקטע Nomads בתרגומי. ונעמוד על הדיאלוג שמקיים סופר יהודי סרבי עם זהותו הסרבית והיהודית, איתנו.
מפגש עם עגנון
הרצאה או סדרה, המלווה בקריאה ב"תמול שלשום", "אגדת הסופר", "עידו ועינם" מתוך חיפוש אחר דמותו של האמן, היוצר ביצירתו של עגנון.
הרצאה או סדרה, המלווה בקריאה ב"תמול שלשום", "אגדת הסופר", "עידו ועינם" מתוך חיפוש אחר דמותו של האמן, היוצר ביצירתו של עגנון. לפעמים הוא צייר, לפעמים הוא דמות הסופר, לפעמים הוא סופר סת"ם. הוא מופיע בדמויות שונות ומביע את דעתו, או ביקורתו על בני דמותו ביצירה. במהלך המפגש אנו קוראים יחד את הסיפור, או חלקים ממנו בקריאה יחפה וממשיכים בשיחה ובניתוח והשוואות לסיפורים ולספרויות אחרות.
Bridging the divide
בין האישי לקולקטיבי. קריאה מתוך שירי ומשיריהם של אדמיאל קוסמן , בני שבילי ועוד ילידי שנות החמישים.
עם יציאתו לאור של ספר שירי Bridging the divide בתרגומה של שרון הארט-גרין בהוצאתSyracuse University Press, , אני עורכת מסע אישי אך גם מסע של בני דורי, ילידי שנות החמישים בני מהגרים ופליטים שנולדו לתוך מדינה עם תקווה גדולה , בילדותם ובנעוריהם עברו שלוש מלחמות וביום סיום התיכון היו לחלק ממלחמת יום הכיפורים. דור אילם שבא לידי ביטוי ביצירה ובשירים. בין האישי לקולקטיבי. קריאה מתוך שירי בעברית (ואפשר גם באנגלית) ומשיריהם של אדמיאל קוסמן , בני שבילי ועוד ילידי שנות החמישים.
שירת מקום
היחס של השירה העברית למקום ולנוף
הרצאה אחת או סדרת הרצאות בנושא היחס של השירה העברית למקום ולנוף. האם משורר ישראלי רואה את המקום, את הארץ. האם הוא יכול לראות אותה מעבר לאידאולוגיה? האם יש עין הפתוחה אל הנוף ושירה העונה למשפט האלמותי של טשרניחובסקי "אדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו". המשוררים שנקרא: טשרניחובסקי, רחל, לאה גולדברג, יהודה עמיחי, אריה סיון, ישראל אלירז, אנדד אלדן, אגי משעול, יהונתן ברג, חוה פנחס-כהן.
מהי ספרות יהודית עכשווית?
מה משמעות היות סופר יהודי אחר מלחמת העולם השניה בה חרב עולם יהודי שלם
בשנת 2007 הקמתי את כנס "כיסופים" כנס ירושלים לסופרים ומשוררים יהודיים. מאז התקיימו ארבעה כנסים בהם סופרים יהודיים בשפות שונות כמו: סינטיה אוזיק (אנגלית) סטנלי מוס(אנגלית) רוברט פינסקי (אנגלית) מרים אניסימוב (צרפתית) ברנארד אנרי לוי (צרפתית) דוד אלבחרי (סרבית) פיליפ דוד (סרבית) נורמן מנאה (רומנית) גבי גלייכמן (שוודית) ועוד רבים. הסופרים המזהים עצמם כיהודים, נשאלת השאלה מה משותף לכולנו, ומדוע אנחנו מתכנסים לדבר ולתרגם אלו את אלו. מה משמעות היות סופר יהודי אחר מלחמת העולם השניה בה חרב עולם יהודי שלם. על אלה אנחנו משוחחים בעקבות קריאה בסיפורים ושירים של כמה מהסופרים.
פגישה עם המשורר ישראל אלירז
במפגש אני קוראת משיריו ושירי, שני עולמות כמעט הפוכים ודרך שיחותינו והביוגרפיה הספרותית שלו משוחחת את בני דורו, דורם של יהודה עמיחי ונתן זך.
מאז היתי סטודנטית בסוף שנות השבעים, פגשתי את מורי המשורר ישראל אלירז, לפגישות קטנות בבתי קפה, או בסטודיו שלו ברחוב טשרניחובסקי, ניפגשנו ודיברנו בעיקר על שירה ואומנות. על השירה והחיים. כל ספר חדש שיצא לישראל אלירז או לי, חגגנו. החל משנת 2003 התחלתי להקליט ולכתוב את שיחותינו שלימים התקבצו לספר: אסכולה של איש אחד, דיאלוג עם ישראל אלירז. הספר יצא בהוצאת הקיבוץ המאוחד, סדרת קו אדום. במפגש אני קוראת משיריו ושירי, שני עולמות כמעט הפוכים ודרך שיחותינו והביוגרפיה הספרותית שלו משוחחת את בני דורו, דורם של יהודה עמיחי ונתן זך.מה מקומה של היהדות הספרדית בחברה הישראלית, איך משתלב סיפורו של שבתאי צבי בחיי הבלקן ומדוע נעדר הבלקן הסבלני מהשיח הישראלי.
סדנת כתיבה קריאה וכתיבה
איך לכתוב זיכרונות? סדנה לכתיבת שירה על אהבה, הורות, מסעות. ועוד.
לקהל ישראלי, אני מעבירה סדנת קריאה וכתיבה. אנחנו קוראים יצירה או שתיים מהקלאסיקה ומהספרות העכשווית (אפשר גם בדגש מיוחד על מקורות יהודיים וספרות חז"ל. בעיקר מהסיפורים המיניאטוריים) ומתמודדים עם כתיבה ומשוב במסגרת סדנא של שלוש שעות.
נושאים אפשריים לסדנא: איך לכתוב זיכרונות?
סדנה לכתיבת שירה על אהבה, הורות, מסעות. ועוד.
צפו בחוה פנחס כהן
הרצאות בנושא: מסעות בבלקן היהודי והתרבותי
סלובניה
איך פתחה לי השירה את השער לסלובניה ולבלקן וצמיחתו של בית כנסת בתוך התיאטרון המקומי. האם זה אפשרי.
מקדוניה
מה השאירו אחריהם יהודי מקדוניה ומה מקומו ומשמעותו של בית הקברות העתיק בבלקן
על מה כתב נתן העזתי בשבתו בסקופיה והיכן קברו ?מונסטיר- קהילה יהודית עתיקה עשירה בדמויות ויצירה, נמחקה , מה השאירו אחריהם יהודי מקדוניה ומה מקומו ומשמעותו של בית הקברות העתיק בבלקן , לוחות צפחה ושיש ושני עצי תות עדים של סיפור.
אישה אחת עם ספר ביד
משוטטת בבלקן ודווקא בעיר פאץ’ בקוסובו מוצאת בבוקרו של יום ראשון , על דוכן ספרים משומשים עותק מצולם של התלמוד המתורגם של משה וובר, מבלגרד, מפעל של איש אחד. זהו רק אחד מסיפורים רבים על מפגשים עם אנשים וספרים תוך תנועה בבלקן, על דרכים שונות של הישרדות ושמירת זהות. בעיקר על הפתעות..
בלגרד
העיר היפה , ליבו הפועם של הבלקן.
העיר היפה , ליבו הפועם של הבלקן. פגישות עם דוד אלבחרי ועם ספריו העיר שבתוכה סוד גלוי שיש לחיות עם הסתירות , קשר עמוק למקום ולשפה בו נרצחה קהילה שלמה. דמותה של ג’ני לבל, סרבית גאה וניצולת הגולי אוטוק, הגולאג הגוסלבי , ועד דמויות כאנה לבל ודניאלה דנון, נשים יהודיות עכשוויות וחזקות מבלגרד.
נולדתי ביפו אך באתי מסופיה
סיפורה ההרואי של קהילה שהצילה עצמה מהארובות בטרבלינקה ועלתה כאיש אחד בעליה שאין דומה לה בעוצמתה ובדבקותה לארץ ישראל. סיפורה של משפחה אחת מיהדות סופיה ודרכה העיקשת לארץ ישראל.
לפרטים והזמנות
052-3206980
havapinhasco@gmail.com